Igyál okosan! Miért fontos a folyadék fogyasztás?

Picture of Szűcs Sándor

Szűcs Sándor

folyadékfogyasztás

A megfelelő folyamatos hidratáltság nem csupán a szerveid megfelelő működése, hanem az általános jó közérzeted miatt is fontos. Ha nem viszel be elegendő folyadékot, jelentkezhet nálad szorulás, bőrkiszáradás, fejfájás, letargia, illetve még sok más nem kívánt tünet. Igyál okosan, na de hogyan?

Az egészséges életmódhoz nem csak a minőségi táplálkozás, de a megfelelő folyadék fogyasztás is hozzátartozik. Az emberi test körülbelül 60-70%-a víz. Az izmok is közel ennyi vizet tartalmaznak. Ha a testsúlyod 2%-át is elveszted a vízmennyiség tekintetében, az nagy mértékű teljesítmény romlást eredményez az aerob teljesítményben és erődben egyaránt. Ebből következik, mennyire fontos a megfelelő víz fogyasztás, az egészség megőrzése és a testfunkciók megfelelő működése szempontjából. Mennyi tehát az a mennyiség, amit mindenképp el kellene fogyasztani a nap folyamán?

Folyadék fogyasztás
Folyadék fogyasztás

Például, ha te egy 55 kg testsúlyú egyén vagy, akkor minimum 1 liter, de inkább 1,5 liter folyadék fogyasztása javasolt. Fontos tisztázni, hogy minőségi folyadék bevitelről van szó, nem cukros üdítő italokról! Legoptimálisabb a víz! Egy ember folyadék igényét rengeteg tényező befolyásolja, legyen szó akár a testsúlyról, levegő hőmérséklete, páratartalom, egészségi állapot, fizikai aktivitás…stb. Általánosságban véve téli időszakban érdemes minimum 1-1,5 liter vizet fogyasztani, nyáron ez a szám minimum 2-3 liter, azonban ha aktív életmódot folytatsz, akkor pedig ez akár 4-5 litert is jelenthet. Ha naponta többször kell mosdóba kiugranod és a vizeleted eléggé átlátszó, akkor rendben van a folyadékbeviteled. A vizelet színelváltozásával láthatod, hogy mennyire vagy dehidratált. A nagyon világos, vagy halványsárga színű vizelet azt jelzi, hogy optimális a hidratáció, ha azonban sötét és kevés, akkor dehidratált vagy.

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”

Ismeretlen

Téves az az elképzelés, hogy ha valaki kevesebbet iszik, akkor fogyni fog, azonban ez nem csak hogy nem segít, de még gátolja is a zsírfelhasználást. Melegítő hatást kiváltó ruhák, öltözékek, amelyekkel bebugyolálja magát az ember, hogy fogyjon, ez sajnos gátolja a hőleadást és folyamatos hőmérséklet emelkedést okoz, ami miatt elkezdünk izzadni, ezáltal nő a folyadékveszteség, ami plusz megterheli az egész keringési rendszert. Így dehidratáltság alakul ki, ami szintén a teljesítmény rovására mehet. Teljesen mindegy mennyi súlyt veszítünk így, hiszen az egyszerűen csak folyadék és ásványi anyagok, nem pedig zsír!

Víz
Víz

Igyekezzünk szűrt vizet fogyasztani, hiszen egyre több kutatás támasztja alá, hogy a csapvíz tele van mindenféle szennyeződéssel, gyógyszerekkel, nehézfémmel és különböző vegyszerekkel. Érdemes befektetni egy hatékony vízszűrő berendezésbe!

Picture of Szűcs Sándor

Szűcs Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

támaszmérleg

Bevezetés a saját testsúlyos edzés világába

Napjainkban egyre nagyobb teret kap a saját testsúlyos edzés, a köznyelvben tévesen „fegyencedzés”-ként emlegetik. Érdemes megemlíteni a street workout-ot ami gyakorlatilag a saját testsúlyos edzés szlengesebb változata kis finomságokkal megspékelve A calisthenics saját testsúllyal végzett edzések gyűjtőneve. Maga a kifejezés

Tovább olvasom »
fitness

Súlyzós edzésprogram irányelvei

Alakformáláshoz és egy normális fittségi szint eléréséhez, nem szükséges a testépítők klasszikus programjait követni, hiszen nem cél a maximális izomtömeg elérése, de mégis a testépítésben használt elvekre, módszerekre van szükség hozzá. Mik a súlyzós edzésprogram irányelvei? Mikre kell mindenképpen odafigyelnünk

Tovább olvasom »
komfortzónán túl

Élet a komfortzónán túl – 2.rész

Mi is az a komfortzóna és miért érdemes időnként elhagynunk?Az előző részben megtárgyaltuk, hogy mi van a komfortzónán túl, itt most arra vonatkozóan kaphatunk információt, hogyan is lépjünk ki a komfortzónánkból. Mi vár a komfort zónánkon túl és mi késztet

Tovább olvasom »