Élet a komfortzónán túl – 1. rész

Picture of Szűcs Sándor

Szűcs Sándor

átalakulás

Mi is az a komfortzóna és miért érdemes időnként elhagynunk?
A változás az élet legfőbb jellemzője. Evolúciós elmélet szerint nem a legerősebb és nem is a legokosabb marad életben, hanem az az egyed, amely a leghatékonyabban képes alkalmazkodni környezeti változásokhoz. Mi van a komfortzónán túl?

Az élet minden területén jól értelmezhető, aki a leghatékonyabban képes alkalmazkodni a környezeti változásokra, az egy igazi túlélő. Valószínűleg sokat mozog a komfortzónán kívül. Vegyük például, ha valaki úgy véli, hogy van valamilyen tehetsége és csak is erre alapozva azt gondolja, hogy mindenféle változtatás nélkül elérheti a céljait, akkor téved. Ugyanis, ha nem a külső világunk változik meg, akkor a belső világunk módosul. Tehát az élet természetes velejárója a változás. Soha semmi sem marad ugyanaz.

átalakulás
Növekedés

Szokásaink erősen befolyásolják többek között azt is mennyire vagyunk nyitottak a változásokra, újításokra. Hogyan viseled a változásokat? Gyomor görcsöd lesz, talán eluralkodik rajtad a félelem, a bizonytalanság, stresszesebbé válsz rögtön? Nos ez teljesen normális reakció hiszen ez azt jelenti, hogy eltérünk a „normálistól” megszokottól. Ha felkészülünk és meg is tudjuk tenni a szükséges lépéseket, akkor nyitottak maradunk és nem feltétlenül ijedünk meg a változásoktól. Itt jön képbe a komfortzóna.

túl a komfortzónán
Túl a komfortzónán

Mi a komfortzóna?

Ez egy olyan kényelmi állapot ahol otthonosan érezzük magunkat. Viselkedési mintáink, bejáratott rutinjaink, szokásaink összessége alkotja. Nagyon sok mindent lehetne ide sorolni többek között, például mikor kelünk fel, milyen úton megyünk a munkahelyre, milyen filmek érdekelnek, kivel barátkozunk…stb. Ha ebből a jól ismert környezetből kilépünk, már nem érezzük magunkat komfortosan, idegen helyzetbe kerülünk, amelyet kényelmetlennek és kellemetlennek is érezhetünk. Képzeljük el, hogy nem tudunk a jól bejáratott útvonalon eljutni a munkahelyünkre, alapvetően tömegközlekedéssel járunk, de valamilyen oknál fogva, csak egy nagyobb kerülővel juthatunk el a munkahelyünkre, vagy túlóráznunk kell, onnantól csúszik a délután és átszervezést igényel. Néha már egy kis változás is kibillent az egyensúlyból, ha semmi nem a megszokott módon zajlik, akkor nem érezhetjük magunkat biztonságban egészen addig, amíg minden vissza nem áll a megszokott kerékvágásba.

Az élet időt és erőfeszítést igényel. Vagyis ha megspóroljuk az időt és az erőfeszítést, az élet örömeit küszöböljük ki. Tapasztald meg időnként, mi van a kényelmen túl!

Shunmyo Masuno

Így azonban elengedhetetlen, hogy időről időre kikacsintsunk és megnézzük mi is van a komfort zónánkon túl, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy tudjunk fejlődni és eredményesebbek legyünk. Ekkor természetesen kissé idegesnek, izgatottnak érezzük magunkat, ami normális mert a jobb teljesítmény eléréséhez szükséges egy bizonyos izgatottsági szint, de a jóból is megárt a sok, mert bizony a túl nagy izgalmi szint sem jó, hiszen akkor a teljesítmény csökkenéséhez vezethet.

Következő részben megtudhatod hogyan is léphetsz ki a komfortzónából úgy, hogy a lehető legtöbbet tudj mindig profitálni belőle.

Picture of Szűcs Sándor

Szűcs Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

támaszmérleg

Bevezetés a saját testsúlyos edzés világába

Napjainkban egyre nagyobb teret kap a saját testsúlyos edzés, a köznyelvben tévesen „fegyencedzés”-ként emlegetik. Érdemes megemlíteni a street workout-ot ami gyakorlatilag a saját testsúlyos edzés szlengesebb változata kis finomságokkal megspékelve A calisthenics saját testsúllyal végzett edzések gyűjtőneve. Maga a kifejezés

Tovább olvasom »
fitness

Súlyzós edzésprogram irányelvei

Alakformáláshoz és egy normális fittségi szint eléréséhez, nem szükséges a testépítők klasszikus programjait követni, hiszen nem cél a maximális izomtömeg elérése, de mégis a testépítésben használt elvekre, módszerekre van szükség hozzá. Mik a súlyzós edzésprogram irányelvei? Mikre kell mindenképpen odafigyelnünk

Tovább olvasom »
komfortzónán túl

Élet a komfortzónán túl – 2.rész

Mi is az a komfortzóna és miért érdemes időnként elhagynunk?Az előző részben megtárgyaltuk, hogy mi van a komfortzónán túl, itt most arra vonatkozóan kaphatunk információt, hogyan is lépjünk ki a komfortzónánkból. Mi vár a komfort zónánkon túl és mi késztet

Tovább olvasom »