Élet a komfortzónán túl – 2.rész

Picture of Szűcs Sándor

Szűcs Sándor

komfortzónán túl

Mi is az a komfortzóna és miért érdemes időnként elhagynunk?
Az előző részben megtárgyaltuk, hogy mi van a komfortzónán túl, itt most arra vonatkozóan kaphatunk információt, hogyan is lépjünk ki a komfortzónánkból.

Mi vár a komfort zónánkon túl és mi késztet erre, hogy megtegyük? Komfortzónánk elhagyására nem szükséges extrém dolgokat csinálni, mint hogy jeges vízben fürödjünk, vagy lefussunk 1000 km-t, azonban életünk során erre számtalan más lehetőség is kínálkozik. Így elérjük, hogy nem fogunk többé tartani a változásoktól, az újtól illetve hamarabb hozzászokunk – van miből válogatni, erre vonatkozóan hoztam pár példát:

komfortzónán túl
Komfortzónán túl

Új útvonal

Időközönként próbáljunk meg egy új útvonalon eljutni a munkahelyünkre, iskolába, boltba …stb. Ha gyalog, illetve autóval járunk, akkor menjünk más utakon, ha tömegközlekedéssel, akkor pedig szálljunk másik villamosra, buszra. „Na jó ez oké új útvonal, de miben segít ez nekem?” Nem csak kilépünk ezáltal a megszokottból, de új élmények érhetnek. Gondolj bele, lehet kicsit tovább tart amíg eljutunk a célállomásra, de lehet észreveszünk olyan dolgokat is amit eddig nem, vagy nem is tudtunk róla hogy létezik, például felfedezünk útközben egy új éttermet, ahova szívesen beülnénk, vagy meglátunk egy barátot akivel régóta nem beszéltünk, számtalan lehetőség rejlik 1-1 ilyen helyzetben. Feltéve ha meg is éljük a pillanatot és figyelünk.

Van, akinek az edzőteremben légkondi kell, hogy ne izzadjon. Én júliusban is sapkát hordok, hogy izzadjak.

Matthew McConaughey

Ehhez kapcsolódóan, ha talán egy új étterem kelti fel a figyelmünket, akkor próbáljunk ki új ételeket, italokat is. Vagy ha ritkán járunk étterembe, ne a jól megszokott rántott hús + rizs kombinációt kérjük a menüről, hanem valami újat. Hiszen kizárt, hogy semmi se ízlene csak az amit megszoktunk, nem?

Hallgassunk új zenéket

Próbáljunk ki más zenei stílust. Alapvetően minden felnőttnek megvan a maga zenei stílusa, azonban mi lenne ha kicsit belekóstolnánk más stílusba is? Ez nem azt jelenti, hogy az új zenét hallgathatjuk csak életünk végéig, csupán csak azt, hogy új dolgot próbálsz ki, ezáltal is kilépve a jól megszokottból.

Legyünk jelen
Legyünk jelen

Legyünk teljes figyelmünkkel jelen

Egyik személyes kedvencem. Válasszunk ki egy napot a hétből és döntsük el tudatosan, hogy elhagyunk egy szokást arra az egy napra. Például utazás közben most ne hallgassunk zenét, hanem figyeljünk a körülöttünk lévő világ hangjaira. Éljük meg a pillanatot. Ezek a helyzetek, gyakorlatok a figyelmünket követelik, tehát ide már nem elég a „megszokás” így tudjuk tornáztatni magunkat. A nyitáson, új dolgok megtapasztalásán van a hangsúly, ezt pedig csak a komfortzónán túl találhatjuk meg.

új élmény
Új Élmény

A komfortzóna nem állandó hely. Vegyük alapul a futást, elhatározzuk, hogy lefutunk egy maratont 1 év múlva. Elkezdünk futni (tegyük fel még sosem futottál) kezdjük előbb napi 1 km-es távval, kezdetben itt is elhagyjuk a komfortzónánkat – új dolog, megterhelő, kényelmetlen- azonban, ahogy telik az idő és növeljük a távot, mire eljutunk oda, hogy lefutunk minden héten 40 km-t addigra már az a kezdeti 1 km lesz a bemelegítésünk. Ez így működik az élet minden területén. Hiszen új dolgok kipróbálásával nem csak új élményeket gyűjtünk, de a komfortzónánkat is egyre kijjebb és kijjebb toljuk. Ha kíváncsi vagy én hogyan tettem ezt meg, akkor kattints ide!

Picture of Szűcs Sándor

Szűcs Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

támaszmérleg

Bevezetés a saját testsúlyos edzés világába

Napjainkban egyre nagyobb teret kap a saját testsúlyos edzés, a köznyelvben tévesen „fegyencedzés”-ként emlegetik. Érdemes megemlíteni a street workout-ot ami gyakorlatilag a saját testsúlyos edzés szlengesebb változata kis finomságokkal megspékelve A calisthenics saját testsúllyal végzett edzések gyűjtőneve. Maga a kifejezés

Tovább olvasom »
fitness

Súlyzós edzésprogram irányelvei

Alakformáláshoz és egy normális fittségi szint eléréséhez, nem szükséges a testépítők klasszikus programjait követni, hiszen nem cél a maximális izomtömeg elérése, de mégis a testépítésben használt elvekre, módszerekre van szükség hozzá. Mik a súlyzós edzésprogram irányelvei? Mikre kell mindenképpen odafigyelnünk

Tovább olvasom »
komfortzónán túl

Élet a komfortzónán túl – 2.rész

Mi is az a komfortzóna és miért érdemes időnként elhagynunk?Az előző részben megtárgyaltuk, hogy mi van a komfortzónán túl, itt most arra vonatkozóan kaphatunk információt, hogyan is lépjünk ki a komfortzónánkból. Mi vár a komfort zónánkon túl és mi késztet

Tovább olvasom »