Wim Hof Módszer – Ez tényleg hatásos

Picture of Szűcs Sándor

Szűcs Sándor

Wim Hof

Mindenki csodálja azokat az embereket, akik extrém kihívásokat teljesítenek és jöhet a kérdés, vajon mi lehet a titok? Wim Hof is hasonlóan emberfeletti teljesítményre képes. A jégemberként ismert holland férfi azonban, nem kevesebbet állít mint azt, hogy amire ő képes, arra bárki más is. Kifejlesztette a Wim Hof módszert aminek 3 alap pillére egy speciális légzéstechnika, hideggel való edzés és a gondolkodásmód fejlesztése. A módszer több fronton is bizonyította a hatásosságát, még a tudósok érdeklődését is felkeltette a Wim Hof módszer.

Holland származású 65 éves Wim Hof több mint 26 világ rekordot is magáénak tudhatott, az évek alatt, számtalan rekordját már megdöntötték. Néhány kiemelkedő rekord a sok közül :

  • Lefutott egy maratont 5 óra 25 perc alatt az északi sarkkörön (minimum -20 fok) mezítláb, egy rövid nadrágban
  • Leghosszabb leúszott táv jég alatt.
  • Szintén egy szál rövid nadrágban felment a Mount Everestre 7500 méter magasságig.
  • Nem csak extrém hideg körülmények között csinált rekordot, hanem lefutott szintén egy maratont a Namíb sivatagban egy korty víz nélkül.
Wim Hof
Wim Hof

Wim a komfortzónáján kívül él. Így hát nem csoda, hogy felkeltette a tudomány érdeklődését Wim, hiszen tudni akarták, hogyan képes erre? Ő egy genetikai csoda vagy pedig más is képes lehet ezekre az extrém teljesítményekre?

„Tudós vagyok: testem a laboratóriumom”

Wim Hof

Úgy vélték Wim Hof képes befolyásolni az autonóm idegrendszert, ami a tudomány mai álláspontja szerint, nem lehetséges. Az autonóm idegrendszer önállóan, az irányításunk nélkül működik. Szabályozza a szervezet belső környezetét. Kettő részre osztható:

  • paraszimpatikus idegrendszer (szívritmus, légzés, anyagcsere folyamatok fenntartása nyugalmi körülmények között „pihenj és eméssz”)
  • szimpatikus idegrendszer (vészreakció „flight or fight” –üss vagy fuss – pupilla tágulás, vérnyomás nő, emésztés csökken…stb)

Mindkét rész egymással összekapcsoltan működik, és az aktivitásuk közötti egyensúly az, ami fenntartja a stabil belső környezetet – a homeosztázist.

Wim Hof The Iceman
Wim Hof The Iceman

Annak megállapítására, hogy Wim Hof valóban képes befolyásolni ezeket a belső szabályozási folyamatokat, valamint a természetes immunrendszerét, a kutatók endotoxint fecskendeztek a testébe – egy erős toxint, amely bizonyos baktériumok sejtfalában található. Az immunrendszer azonnal reagál erre a toxinra. A fehérvérsejtekben található speciális receptorok „Toll-szerű” receptorok (TLR) hozzákötődnek az endotoxinhoz és gyulladásos fehérjéket termelnek. Ez reflexszerűen működik és nem irányítható. Meglepődtek, hiszen Wim Hofnak szinte semmilyen tünetei nem voltak. Ellenben a tesztalanyoknál jelentkeztek az influenzaszerű tünetek, mint a láz, reszketés, fejfájás…stb. Folytatták a kutatást.

Wim Hof és az endotoxin tanulmány
Wim Hof és az endotoxin tanulmány

Ezért 2013-ban a kutatók megismételtették a kísérletet, azonban annyi különbséggel, hogy kiválasztottak 30 önkéntes fiatal férfit, majd kettő csoportra osztották őket. Wim Hof kapott 18 embert, hogy tanítsa meg nekik a módszerét egy hét alatt. Így Lengyelországba utazva elsajátították a módszer elemeit, végén pedig az 1603 méter magas Sněžka hegyre felvitte őket, amit természetesen rövid nadrágban tettek meg. Amikor beadták az endotoxin injekciót, azoknál akik nem tanulták meg a módszert, különféle reakciók jelentkeztek, többségnél láz is. Ezzel szemben azok a férfiak, akiket Wim Hof kiképzett, mind tünetmentes maradt. Később a laboreredmények megerősítették, hogy a módszert alkalmazói valóban képesek befolyásolni az autonóm idegrendszert és az immunválaszukat. Az adrenalin szintjük megnőtt, a kortizol szint azonban hamarosan csökkent. Az IL-10 gyulladáscsökkentő fehérjeszintje is megemelkedett, elnyomva az IL-6, IL-8 és TNF-α gyulladásos fehérjéket.

Több gyógyszer is elnyomja a gyulladás mechanizmusát, azonban ezeknek általában mellékhatásaik is lehetnek. Körülbelül 20%-ban hatásosak. Ezzel szemben a testünk által termelt adrenalin, természetesebb alternatívát jelent és ez több mint 50%-os hatékonyságú. Azóta több kutatásnak is alávetették a módszert, ígéretesnek tűnik nem csak az egészséges emberek tudják hasznát venni a módszernek, hanem például autoimmun betegségek terén, de számos fizikai és mentális betegségekben (depresszió, szorongás, PTSD…stb.) szenvedők visszajelzései is figyelemre méltóak.

Maga a módszerben alkalmazott légzéstechnika túllégzésre épít – egy fajta kontrollált hiperventillációt hozunk létre. Az alábbi videóban Wim Hof maga magyarázza el, a módszerében levő alap légzés technikáját. Jómagam, pedig hivatalos Wim Hof Módszer Oktatóként, tudok segíteni neked, ha szeretnéd elsajátítani a módszert, egy biztonságos, baráti környezetben, akkor itt tudsz jelentkezni az elkövetkezendő workshopjaim egyikére.

Wim Hof légzés tutorial (kapcsold be a magyar feliratot)

*fontos ha a túllégzés nem kontrollált, akkor az súlyos betegségek forrása lehet. Mindennapokban sokszor találkozhatsz olyanokkal, akik (szinte) folyamatosan nyitott szájjal sétálnak és mindig szájon át veszik a levegőt. – ez egyfajta diszfunkcionális légzéshez vezet, hosszú távon pedig komoly betegségek forrásává válik.

Hideggel való edzés. Mielőtt vennél 10 kg jeget, hogy kipróbálhasd a jégfürdőzés nyújtotta élményt, fontos megjegyezni, hogy kezdőként fokozatosan kell elkezdeni. Ahogy a komfortzónánkat is fokozatosan tágítjuk, úgy ez a szabály itt is fontos, meleg-hideg váltózuhanyok, a zuhanyzásod fejezd be 10 másodperc hideg vízzel, egy hét múlva növeld 20 másodpercre és így szépen szisztematikusan haladhatsz felfele, később pedig a méregetést is elhagyhatod, ahogy fejlődsz és erősebb lesz a test tudatosságod.

A gondolkodásmód fejlesztése illetve a mentális fókusz erősítése pedig a módszer 3. egyik alábecsült pillére, noha ugyanolyan fontos szerepet játszik. Hiszen nem mindig egyszerű azt a csapot elfordítani, nem mindig egyszerű elvégezni a légzőgyakorlatot, viszont minél hosszabb ideig gyakorlunk annál jobban fejlesztjük a mentális izmunkat is. Segít, hogy hogyan lehet a lehető legegyszerűbben és leghatékonyabban beültetni a mindennapjainkba.

Összességében a módszer előnyei széles skálán mozog, mindazonáltal, hogy erősítjük vele a szervezetünket és immunrendszerünket, segít megbirkózni a mindennapi stresszhelyzetekkel, valamint hozzájárul ahhoz, hogy egy jobb és kiegyensúlyozottabb életet élhessünk. Kell ennél több?

Ha szeretnéd meg tanulni biztonságos módon a módszert és a lehető legtöbbet kihozni belőle akkor látogass el ide ahol megnézheted a workshopjaim időpontjait, illetve ha szeretnél egy fantasztikus WHM csoport tagja lenni akkor pedig itt tudsz csatlakozni, az általam vezetett csoportba, ahol rengeteg információt és érdekességet találhatsz, illetve van lehetőséged kérdezni is tőlem!

Lentebb találhatjátok a biztonsági előírásról szóló videót, mindenképpen nézzétek meg, mielőtt belevágtok!

Wim Hof biztonsági útmutató (kapcsold be a magyar feliratot)
Picture of Szűcs Sándor

Szűcs Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

támaszmérleg

Bevezetés a saját testsúlyos edzés világába

Napjainkban egyre nagyobb teret kap a saját testsúlyos edzés, a köznyelvben tévesen „fegyencedzés”-ként emlegetik. Érdemes megemlíteni a street workout-ot ami gyakorlatilag a saját testsúlyos edzés szlengesebb változata kis finomságokkal megspékelve A calisthenics saját testsúllyal végzett edzések gyűjtőneve. Maga a kifejezés

Tovább olvasom »
fitness

Súlyzós edzésprogram irányelvei

Alakformáláshoz és egy normális fittségi szint eléréséhez, nem szükséges a testépítők klasszikus programjait követni, hiszen nem cél a maximális izomtömeg elérése, de mégis a testépítésben használt elvekre, módszerekre van szükség hozzá. Mik a súlyzós edzésprogram irányelvei? Mikre kell mindenképpen odafigyelnünk

Tovább olvasom »
komfortzónán túl

Élet a komfortzónán túl – 2.rész

Mi is az a komfortzóna és miért érdemes időnként elhagynunk?Az előző részben megtárgyaltuk, hogy mi van a komfortzónán túl, itt most arra vonatkozóan kaphatunk információt, hogyan is lépjünk ki a komfortzónánkból. Mi vár a komfort zónánkon túl és mi késztet

Tovább olvasom »