Táplálkozás alapjai IV. – Vitaminok és ásványi anyagok

Picture of Szűcs Sándor

Szűcs Sándor

c-vitamin

A vitamin és ásványi anyag szükséglet a tél közeledtével nem csak sportolóknál emelkedik meg, ezért szükséges számukra naponta vitamin és ásványi anyag pótlása akár táplálékkiegészítő formájában is. Súlyos hiánya esetén a szervezet működésének teljes leállásához is vezethet. A táplálkozásból adódó hiányokat egy antioxidánsokat és B-vitaminokat tartalmazó multivitamin készítménnyel könnyen ki tudjuk küszöbölni.

Előző cikkekben a makrotápanyagat (fehérje, szénhidrát, zsír) vettük górcső alá, most pedig következzenek a mikrotápanyagok. A vitaminok és ásványi anyagok támogatást jelentenek a sejtkárosodás és a szabad gyökök elleni küzdelemben. Például az omega-3 zsírsavaknak van egy erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonsága, elengedhetetlen a szív és érrendszer egészsége szempontjából, illetve a kognitív funkciókra is jótékony hatással van. Ha olyan helyen élsz, ahol keveset süt a nap, esetleg vegán étrendet követsz, akkor lehet, hogy nem jutsz elég D-vitaminhoz. A „napfény ” vitaminja létfontosságú, mert erősíti az ellenálló képességet, csontokat, szabályozza a vérnyomást.

vitamin források
Vitamin források

Vitaminok

A testünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, antioxidánsokra és enzimekre, ahhoz hogy megfelelően tudjon működni. Mind a zöldségek, mind a gyümölcsök gazdagok tápanyagokban, de oda kell figyelni, hogy többféle forrásból együnk belőlük. Gyümölcsöt gyakrabban fogyasztunk, ezért érdemes külön hangsúlyt fektetni a mélyzöld, leveles zöldségekre (kel, spenót stb.) Ha sok tápláló ételt eszünk, valamint meg toldjuk egy jófajta multivitamin készítménnyel, akkor többet tettünk az egészségünkért, mint az emberek 80%-a. Sajnos egészséges életmódot folytató emberek száma még napjainkban is elenyésző. Magyarország élen jár az elhízottak, szív és érrendszeri megbetegedések/halálozások terén. A vitaminok lehetnek zsírban és vízben oldódók.

Zsírban oldódó vitaminok:

 • A, D, E, Kaz étrendünkben található zsírok segítségével szívódnak fel a vékonybélben és tovább maradnak meg a testünkben.

Vízben oldódó vitaminok:

 • C és Bgyorsabban távoznak a szervezetünkből az izzadság és a vizelet által.

D-vitamin kivételével a mikrotápanyagokat a testünk képtelen előállítani, ezért kívülről kell őket bejuttatnunk vitaminokban gazdag tápanyagok és/vagy táplálékkiegészítők formájában.

vitamin források
Vitamin források

Ásványi anyagok

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat két csoportra lehet osztani. A makroelemek és mikroelemek. Azok az ásványi anyagok, amelyek napi szükséglete eléri vagy meghaladja a 100 mg-ot azok a makroelemek. A test tömegének kevesebb mint 0,005%-át adják a makroelemek, amíg a mikroelemek pedig még ennél is kisebb mennyiségben vannak jelen a szervezetben. Szükség van rájuk, hogy a szervezet megfelelően működjön, a hormonok, enzimek felépítéséhez is elengedhetetlenek, valamint egyensúlyban tartják a metabolikus folyamatokat.

Makroelemek:

 • Foszfor
 • Klór
 • Kálcium
 • Kálium
 • Magnézium
 • Nátrium
vitaminok táplálékkiegészítő formában
Vitaminok táplálékkiegészítő formában

Mikroelemek:

 • Cink
 • Fluor
 • Jód
 • Kobalt
 • Króm
 • Mangán
 • Molibdén
 • Vas
 • Réz
 • Szelén

A szervezetünknek nagyon sokféle vitaminra és ásványi anyagra van szüksége ahhoz, hogy optimálisan tudjon működni. Ennek köszönhetően lehet jó a közérzetünk és tud működni megfelelően az immunrendszerünk is. Az egészség és teljesítőképesség alapvető építőkövei éppúgy, mint a fehérje, szénhidrát, zsír vagy a víz.

Picture of Szűcs Sándor

Szűcs Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

támaszmérleg

Bevezetés a saját testsúlyos edzés világába

Napjainkban egyre nagyobb teret kap a saját testsúlyos edzés, a köznyelvben tévesen „fegyencedzés”-ként emlegetik. Érdemes megemlíteni a street workout-ot ami gyakorlatilag a saját testsúlyos edzés szlengesebb változata kis finomságokkal megspékelve A calisthenics saját testsúllyal végzett edzések gyűjtőneve. Maga a kifejezés

Tovább olvasom »
fitness

Súlyzós edzésprogram irányelvei

Alakformáláshoz és egy normális fittségi szint eléréséhez, nem szükséges a testépítők klasszikus programjait követni, hiszen nem cél a maximális izomtömeg elérése, de mégis a testépítésben használt elvekre, módszerekre van szükség hozzá. Mik a súlyzós edzésprogram irányelvei? Mikre kell mindenképpen odafigyelnünk

Tovább olvasom »
komfortzónán túl

Élet a komfortzónán túl – 2.rész

Mi is az a komfortzóna és miért érdemes időnként elhagynunk?Az előző részben megtárgyaltuk, hogy mi van a komfortzónán túl, itt most arra vonatkozóan kaphatunk információt, hogyan is lépjünk ki a komfortzónánkból. Mi vár a komfort zónánkon túl és mi késztet

Tovább olvasom »